Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Kimya

Geri
  • MONO AMONYUM FOSFAT

   Suda tamamen eriyen fosfat kaynağının en yüksek olan içeriğinde klor,sodyum ve ağır metaller bulunmadığından tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir. İçindeki azot miktarı amonyak azotudur.

MAP gübresi nedir?

MAP (12-61-0) suda tamamen eriyen bir gübredir. Formülü NH4H2PO4 - %12 N (azot) + %61 P2O5 (fosfor) şeklindedir. Fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübre türüdür. İçeriğindeki düşük azot miktarı sayesinde, bitkilere istenen oranda fosfor sağlamanın en uygun yoludur. Klor, sodyum ve ağır metaller gibi, bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde içermediğinden, tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir. MAP gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.

Kullanım şekli

Sulama suyunun kalitesine bağlı olarak 1 litre suda 200 gr ya da daha fazla MAP eritilebilir. MAP, eriyebilen başka her türlü gübreyle rahatça karıştırılabilir ve çeşitli formülasyonlarda “çok besinli” damla sulama ve yaprak gübreleri yapılabilir. Ancak içeriğinde kalsiyum (Ca) bulunan gübrelerle birlikte kullanılmamalıdır.

MAP kullanımı sayesinde damla sulamada kullanılan gübreli suyun pH değerinin hafif asit civarında tutulmasıyla, verilen tüm ana ve iz elementler bitkiler tarafından daha kolay alınır. Bünyesindeki fosfor (H2PO4) -1 değerlikli olduğundan, bitki tarafından tercih edilen fosfor formudur ve kolaylıkla alınabilir.


 

  • DI AMONYUM FOSFAT

  Tamamı suda çözünen,beyaz renk-kristal,içeriğinde klor,sodyum ve ağır metaller bulunmadığından tüm ürünlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Di Amonyum Fosfat 2 çeşittir;
1-Gıda kalite (şekerleme,içecekler v.s. sanayilerde kullanılır)
2-Teknik kalite (tekstil ve arıtma gibi sanayilerde kullanılır)


  • TRI SODYUM FOSFAT

 

Saflık, Na3PO4.12H2O

: min. % 98

Fosfor pentaoksit

: min. % 18,3

Sülfat

: max. % 0,5

Klorür

: max. % 1,5

Suda çözünmezler

: max. % 0,1

Sodyum oksit

: max. % 15,5-19

Mol ağırlığı

: 380,12 g/mol

Dekompozisyon

: 70 oC

   Suda çok çözünen iyonik bir tuzdur. Suda çözündüğünde, çözelti alkalidir.  Fotoğraf geliştiriciler, buhar kazanı pul (kabuk) uzaklaştırılması ve kireç önleme, su yumuşatma, deterjan karışımı, ıslak bitirme-pH değeri ayarlayıcı, aluminyum iş parçaları, cilalar, şekerin ağartılması, gıdada fermentasyon, çiftlik hayvanları beslenmesi için tamamlayıcı besin maddesi-mineral zenginliği sağlayıcı olarak vb... çok çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. Trisodyum fosfat çoğunlukla boyama için evsel yüzeyleri hazırlamakda kullanılan temizleyici ve yağ giderici ajandır. Mobilya üzerindeki süt boyası dahil latex boyaların çoğu TSP’nin kuvvetli bir çözeltisiyle ovularak giderilebilir. Herhangi bir ahşap parçası soyulduktan sonra boya gidericilerin çoğunda bulunan waxı uzaklaştırmak için TSP kullanılabilir. TSP, mineral özleriyle yıkamadan sonra, mineral özlerini tamamen temizleyebilmek için de kullanılmaktadır. TSP evsel klor ağartıcıyla aynı çözelti içinde bulunabilir, ve bu özellikle ahşaptan küf gidemek için iyidir. TSP tek başına kırmızı ahşap üzerinde koyu lekelere sebep olabilir ancak ağartıcı bunu engeller. Trisodyum fosfat gıda alanında E 339 kodu altında asitlik düzenleyici (tampon), emülsifiyer, kalınlaştırıcı ajan ve ayırma ajanı (metal kompleksleştirici) olarak da kullanılabilmektedir.


  • MONO SODYUM FOSFAT

 

Saflık

: > % 95

Suda çözünürlük

: çözünür.

 

 

P2O5

: > % 57

Suda çözünmeyenler

: < % 5

 

 

pH (1 % çözelti)

: 4,2-5,5

Volatile madde

: < % 3

  Uygun vantilasyonu sağlanmış alanlarda kullanılmalıdır. Ciltle uzun süreli ve tekrarlı temasından sakınılmalı, solunmamalı, yutulmamalıdır. Kuru ve serin ortamlarda saklanmalıdır. Uyumsuz maddelerden uzak tutulmalıdır.

 

 

 

 

 

© Copyright 2010. Tüm hakları saklıdır.Avrasya Kimya & Plastik.